Hoe plak ik mijn fietsband

Tips voor het plakken van een fietsband

Het is iedereen is het wel eens overkomen, je bent aan het fietsen en ineens heb je een lekke fietsband. Een fietsband plakken, voor de meeste mensen een vervelend klusje. Maar dit is helemaal niet zo lastig. En om het nóg makkelijker te maken hebben wij een lijstje met tips. Maar we zijn ook benieuwd, wat is jouw tip?

Het plakken van een fietsband:

  1. Misschien erg logisch, maar zeker handig. Zorg voor een compleet reparatiesetje. Een complete reparatieset bestaat uit een tube lijm, bandenlichters, ventielslag, schuurpapier en een stanspleister. Met dit setje in huis kan je altijd weer snel op de fiets springen.
  2. Voor de ervaren bandenplakkers onder ons misschien totaal overbodig, maar toch is het handig om eerst het ventiel te controleren. Het gebeurt namelijk de beste dat de band niet lek is, maar dat het ventiel los is gedraaid.
  3. Inspecteer de buitenband op scherpe voorwerpen. Hiermee voorkom je dat je jezelf snijdt bij het nakijken van de band. Daarnaast vind je natuurlijk gelijk de plek van de lek.
  4. Handig! Rek de binnenband wat uit, zodat eventuele gaatjes sneller zichtbaar worden.
  5. Begin met het lek zoeken bij het ventiel en werk zo de gehele band af. Zo weet je waar je begonnen bent.
  6. Zorg ervoor dat de lijm niet te oud is. Overjarige lijm plakt niet meer goed, waardoor je het risico loopt snel weer met een lege band te staan.
  7. Vind je het altijd een gedoe om de band na te lopen op de lek? Gebruik dan de lekzoeker. Deze is te koop bij elke fietswinkel. De lekzoeker is een doosje met piepschuim balletjes. Zodra de lekzoeker boven het gaatje is, gaan de balletjes bewegen en is de locatie van het lek gevonden.
  8. Wanneer de band meerdere gaatjes heeft zou het kunnen zijn dat stukjes glas of andere scherpe voorwerpen in de buitenband vastzitten. Controleer dit altijd goed, dit voorkomt namelijk nog een aantal lekke banden.
  9. Wanneer het lek zich op een eerder geplakt stuk bevindt zal het veel moeilijker zijn om de reparatie succesvol uit te voeren. In dit geval is het de meest verstandige keuze om een nieuwe binnenband aan te schaffen.

Hulp onderweg

ANWB Gastvrij Punten zijn locaties die er alles aan doen om het jou als fietser naar de zin te maken. Je kunt er prima even uitpuffen onder het genot van iets lekkers, voordat je je tocht vervolgt. Je kunt er schuilen bij slecht weer, je e-bike opladen en eventueel je fiets repareren. Bij sommige ANWB Gastvrij Punten kun je zelfs blijven slapen en bij de ANWB Gastvrij Plus Punten geniet je van kortingen.

Fietspas
Met de ANWB Fietspas kan je rekenen op de Wegenwacht Fiets Service. Dus bij pech, bijvoorbeeld een lekke band, komt de ANWB te hulp. Daarbij geven we juridisch advies bij een fietsongeval en krijg je verschillende kortingen, zoals tien procent korting op fietshuur.

Bron”: ANWB

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.