Brand door fietsaccu’s

Let op! Fietsaccu’s kunnen in brand vliegen

Je hoort het de laatste tijd vaak voorbij komen, fietsaccu die in brand vliegen. Zo was er vorige week brand in de fabriek van Stella door een ingeruilde accu. Maar ook bij consumenten komt het voor. Heb jij een elektrische fiets? Zorg dan goed voor je fietsaccu. Het beste is om de accu op te laden als je er zelf bij bent en met een lader die bij de accu hoort. Als een accu in een omgeving met een temperatuur van boven de 35 graden of onder het vriespunt terechtkomt, dan is dat niet goed. Volg ook deze onderhoud tips om brand door fietsaccu te voorkomen.

Fietsaccu’s in brand

In het Gelderse Wijchen ontstond brand op een slaapkamer door een accu die in de fik ging tijdens het opladen. Resultaat: een hoop schade aan de woning en verwondingen aan de handen van de bewoner, die de accu met blote handen naar buiten gooide.

Henk Smits uit dezelfde plaats in Gelderland kreeg in augustus de schrik van zijn leven. Met de elektrische fiets van zijn vrouw reed hij naar zijn werk in Nijmegen, toen de accu opeens in de fik vloog en daarna ontplofte: “Ik wist niet wat ik meemaakte. Voor ik het goed en wel besefte, ontschoten er steekvlammen uit de accu. Niet van die kleintjes, het waren echt behoorlijke vlammen. Met kunst en vliegwerk kon ik van mijn fiets af komen. Mijn werkkleding is gesmolten en de boterhammen van het lunchpakketje zijn geroosterd.”

Ook Cora van Hattem uit Geldermalsen heeft een negatieve ervaring met de accu van haar elektrische fiets van het merk Sparta. ,,Die accu was nog maar 1,5 maand oud en is al ontploft. Dat gebeurde in de nacht van donderdag op vrijdag. Wij waren net terug van vakantie. Gelukkig maar, want anders was er denk ik niet veel over geweest van ons huis. Mijn man werd wakker van de ontploffing. Mijn fiets stond in de bijkeuken, de gasleiding loopt ook door deze ruimte dus het was linke soep. Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse, zodat er niet nog meer schade ontstond. Het is belangrijk dat mensen weten dat dit kan gebeuren met een elektrische fiets”, waarschuwt Van Hattem.

Slechte kwaliteit fietsaccu

Raadschelders waarschuwt voor een gebrek aan kwaliteit van accu’s. Accu’s van slechte kwaliteit kunnen sneller heet worden. Ben je op zoek naar een nieuwe accu? Laat je dan goed adviseren door een specialist.

In ieder geval moet er volgens Raadschelders verstandig worden omgegaan met accu’s. ‘Want er zit een enorme hoeveelheid energie in.’ Ook de brandweer waarschuwt de gebruiker. ,,Het liefste zien we dat de accu’s worden geladen als je er bij bent. Gebruik alleen laders die bij de accu horen en laadt ze op een plek waar het geen kwaad kan. Bijvoorbeeld in een schuur met een rookmelder’’, laat de woordvoerster weten.

Bron: AD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.