Fietsen vermindert stress

Fietsen vermindert stress

Dat fietsen goed is voor de gezondheid is een inkoppertje en al in tal van onderzoeken aangetoond. Maar wist je dat regelmatig fietsen ook het risico op stress vermindert?

 

Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen die minstens één keer naar het werk of school fietsen 20% minder kans op stress hebben dan mensen die nooit fietsen. Mensen die vier dagen per week fietsen, verminderen het risico van stress zelfs tot maximaal 52%. Het onderzoek werd verricht door onderzoekinstituten uit Spanje, Engeland en de VS onder leiding van de Nederlandse professor Mark Nieuwenhuijsen, werkzaam bij het Barcelona Institute for Global Health.

Gezondheidsklachten

Men onderzocht bij fietsende forenzen in Barcelona het stressniveau in relatie tot het aantal malen dat men fietst en de invloed van omgevingsfactoren. En daarmee indirect het effect van fietsen op het verminderen van gezondheidsklachten die met stress te maken hebben, zoals hartklachten, lagere zelfwaardering en het hebben van minder regie over jezelf.

Lees ook: Waarom fietsen gelukkig maakt

Vriendelijke omgeving

Fietsers werden op straat ondervraagd, gevolgd door een uitgebreidere telefonische enquête. In totaal deden ongeveer 800 volwassenen tussen de 18 en 69 jaar oud mee, studerend of werkend. Daarbij werd gebruik gemaakt van de zogenaamde Perceived Stress Scale, een methode om vast te stellen of iemand de afgelopen maand beoordeelt als stressvol.

De uitkomsten tonen trouwens ook aan dat de kans op stress lager is als de stedelijke omgeving vriendelijker is om te fietsen.

(Bron: CROW).

 

En wil je een keer in stijl fietsen: Huur dan eens vrolijke fietsen bij De Bever Verhuur, zij hebben 17 verschillende modellen, van sportieve lowrider, tot vrolijke bloemetjes fiets.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.