Fietsknooppunten

Het ontstaan van de fietsknooppunten

Het netwerk van fietsknooppunten is oorspronkelijk in Belgisch Limburg bedacht met als uitgangspunt: een nieuwe manier van het bewegwijzeren van de fietsroutes. Dit is intussen uitgerold over de belangrijkste provincies van België en over alle provincies van Nederland. Men gebruikt soms verschillende namen, zoals fietsroutenetwerk, fietsnetwerk of fietsknooppuntennetwerk. In alle gevallen bedoelen we de steeds meer gebruikte en bekende knooppuntnummers die aangeduid worden door de groen-witte borden met 2 cijfers die je langs de fietspaden kunt vinden.

Deze borden zijn bedoeld om eenvoudig jouw fietsroute te kunnen plannen en volgen. Voordat het knooppuntennetwerk ontstond waren er langeafstandsfietsroutes, zogenaamde lusvormige fietsroutes. Het nadeel van deze fietsroutes was dat er steeds dezelfde route werd gevolgd. Daarom hebben knooppunten in het fietsroutenetwerk nu deze nummers gekregen die je kan gebruiken om een eigen route samen te stellen, of bestaande routes van bijvoorbeeld fietsroutewebsites te fietsen.

Hoe werken de fietsknooppunten?

Er zijn in Nederland ongeveer 8900 fietsknooppunten te vinden. De knooppuntennummers staan in Nederland weergegeven op de wit- met groene borden. Door middel van dit systeem kun een fietsroute samenstellen of een bestaande route volgen. Een fietsroute bestaat uit knooppuntnummers, aangegeven met cijfers tussen 1 tot 99. Je kunt de nummers van de verschillende punten en routes willekeurig gebruiken om een fietsroute samen te stellen. Als extra ondersteuning staan er tussen de nummers onderweg borden met pijltjes als verwijzing, zodat je kan zien in welke richting gereden moet worden voor het volgende fietsknooppunt. Eenmaal hier aangekomen kun je dus op de borden of bijvoorbeeld in onze Fiets App zien wat het volgende punt op de route is en zo de fietsroute vervolgen.

Fietsknooppunten fietsen met Fietsnetwerk.nl

Er zijn veel manieren waarop je zelf jouw fietsroute kunt samenstellen en natuurlijk kunnen wij je van harte aanbevelen om de knooppuntenroutes van Fietsnetwerk.nl te gebruiken. De traditionele fietsrouteplanners geven je een route langs de knooppunten, maar niet langs bijvoorbeeld bezienswaardigheden, horeca of andere mooie stops om uzelf (en/of uw fiets) even op te laden. Wij hebben daarom het initiatief genomen om een aanvulling te bouwen op het bestaande knooppuntennetwerk. Vele locaties in Nederland hebben van ons een eigen nummer toegewezen gekregen. Zo is een uniek systeem van 3-cijferige nummers op de knooppunten  ontstaan. Dit zijn allemaal prachtige afstapmomenten die je op onze website en in onze App mee kunt nemen in jouw fietsroute. De locaties zijn herkenbaar aan de raamsticker ‘gecertificeerd Fietnetwerk.nl’ en een certificaat met hun eigen knooppuntnummer. Je kunt de routes en afstapmomenten ook ontdekken met onze fietsroute app.

Bron: Fietsnetwerk.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.