Hoe snel laad je een accu op?

Als je mobieltje leeg is en aan de lader moet, dan duurt het tegenwoordig best lang voordat deze weer vol is. Bovendien duurt dit steeds langer naarmate je telefoon ouder wordt. De accu van een elektrische fiets is wel even wat groter, dus dat kost nog meer tijd. Moet je dan altijd voor de zekerheid de lader bij je hebben? Of hoelang duurt dat laden eigenlijk?

Met een gewone lader

Gemiddeld duurt het tussen de vier en acht uur om een lege accu van een elektrische fiets helemaal op te laden, afhankelijk van welke accu je hebt. Maar hoe snel dit gaat, hangt ook van andere factoren af. Als de accu helemaal leeg is duurt het natuurlijk langer dan wanneer hij nog tot de helft vol is. Bij lagere temperaturen duurt het ook een stuk langer. Maar ook als je de e-bike een tijd niet hebt gebruikt, kost het meer tijd dan normaal. Het beste kun je als gewoonte hebben dat je na het fietsen de accu mee naar binnen neemt en hem weer bijlaadt, dan duurt het veel minder lang voordat de accu weer vol is en ga je altijd goed voorbereid op weg. Zit je echt in tijdnood, dan kun je bij een elektrische fiets met E-motion- of ION-technologie een snellader kopen.

Lees voordat je gaat laden altijd de handleiding van je fiets door en de veiligheidsinstructie voor het laden van je e-bike accu. 

Met een snellader

Bij elektrische fietsen met E-motion- en ION-technologie kun je dus een snellader kopen. Met zo’n snellader gaat het laden bijna twee keer zo snel. In de schema’s hieronder kun je zien wat het verschil is in tijd als je een gewone lader (2A) of een snellader (4A) gebruikt.

De indicatieve laadtijden van E-motion-accu’s:

 Normale lader (2A) Snellader (4A) 
 80% laadtijd100% laadtijd80% laadtijd100% laadtijd
300 Wh Entry en Smart3 uur4:30 uur1:30 uur2:30 uur
400 Wh Entry4:30 uur6:30 uur2 uur3 uur
400 Wh Smart4:30 uur6 uur2 uur3 uur
500 Wh Smart6 uur7:30 uur3 uur4 uur

De indicatieve laadtijden van ION®-accu’s:

 Normale lader (2A) Snellader (4A) 
 80% laadtijd100% laadtijd80% laadtijd100% laadtijd
300 Wh3 uur4 uur1:30 uur2:30 uur
400 Wh4 uur5 uur2 uur3 uur
500 Wh5 uur6:30 uur3 uur4 uur
600 Wh5:30 uur8 uur3:30 uur4:30 uur

Wat kost een snellader?

Heb je altijd tijd te kort? Dan kan de aanschaf van een snellader het waard zijn! De laders van E-motion kosten zo tussen de  € 50,- en € 85,- en de laders van ION® tussen de € 75,- en € 115,-.

Onderweg opladen

Met een opgeladen accu kom je een heel eind, maar wil je nóg verder fietsen, misschien door heel Nederland, of zelfs de grens over, dan kun je van tevoren uitstippelen waar oplaadpunten zijn. Heb je op je fietsroute allemaal bekenden wonen, dan hoef je je geen zorgen te maken, want het enige dat je nodig hebt is een stopcontact. En de lader natuurlijk. Liever geen verplichte visite?. Kijk dan op oplaadpunten.nl waar oplaadmogelijkheden zijn, of op de handige elektrische fiets routeplanner van de Fietsersbond, waar je zelfs een fietsroute uit kunt stippelen langs diverse oplaadpunten. Als je niet alle tijd van de wereld hebt, denk er dan wel aan een snellader mee te nemen, dat scheelt wel de helft van de tijd!

Bron: Batavus

De accu is een belangrijk onderdeel van jouw elektrische fiets. Van alle onderdelen van een elektrische fiets gaat de accu het minst lang mee. Behandel de accu daarom goed zodat je er lang van kan genieten. Weet je niet precies hoe en wanneer je een e-bike accu oplaadt? Wij hebben paar tips voor je! Zo weet jij zeker dat je het maximale uit de accu van je e-bike haalt.

Hoe laad ik de batterij van mijn e-bike op?

  • Je hoeft je accu de eerste keer niet volledig op te laden: lekker, want dan kun je eerder op je fiets springen!
  • Gebruik de accu de eerste paar keer tot hij nog ongeveer 20% heeft en laad hem dan weer volledig op.
  • Laat de accu liever te vaak niet helemaal leeglopen: je kunt hem na elke rit opladen.
  • Ga je je accu opladen? Doe dat dan bij kamertemperatuur (tussen 10℃ en 30℃).
  • Is je accu opgeladen? Haal hem dan zo snel mogelijk van de stroom af (en laat hem zeker niet langer dan 24 uur aan de lader liggen).
  • Trek altijd aan de stekker en niet aan het snoer als je de accu gaat ontkoppelen: het snoer is kwetsbaar!

Omstandigheden die de actieradius beïnvloeden

Actieradius? Dat is de afstand in kilometers die je op een volle accu kunt rijden. De actieradius is afhankelijk van de motor en de accu, maar ook de omstandigheden waarin je fietst hebben invloed. Denk aan de gekozen ondersteuningsstand, je snelheid, de bandenspanning, het weer en het landschap. Meer weten? Lees hier meer over de actieradius van jouw elektrische fiets.

Bescherm je accu met een accuhoes

Je accu is geen fan van hele hoge of hele lage temperaturen. Een speciaal beschermhoesje houdt de temperatuur van de accu zo stabiel mogelijk. Dit “jasje” helpt jouw accu in de zomer te beschermen tegen de brandende zon en in de winter tegen kou. Daar wordt je accu blij van!

Je accu veilig bewaren

Gebruik je je accu even niet? Dan moet je hem opgeladen bewaren. Als de accu volledig ontladen is, dan kunnen de batterijcellen beschadigen. En dat komt de levensduur van je accu niet ten goede! Hoe voorkom je dit?

  • Laad de accu op tot 50% of hoger voordat je de accu weglegt.
  • Laad de accu vervolgens iedere 2 maanden weer op tot 50% of hoger.
  • Bewaar de accu altijd op een droge plek en op kamertemperatuur (tussen 10℃ en 30℃).

En als laatste tip: geef je elektrische fiets zo nu en dan een onderhoudsbeurt, zodat deze in topconditie blijft! Zolang je deze tips volgt, kun jij zorgeloos blijven fietsen op jouw e-bike!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.