Je fiets schoonmaken

Spoel de pekel van je fiets

Wanneer sneeuw, vorst en pekel het wegdek – en de fietser – teisteren, is nazorg heel belangrijk. Het best is om je fiets na iedere rit schoon te maken. Pekel is namelijk funest voor veel onderdelen. En doe dat schoonmaken vooral niet met warm water…

Als sneeuw door vrieskou blijft liggen en er flink met pekel is gestrooid, is het verstandig om na elke fietstocht je fiets schoon te maken. Omdat het de levensduur van je fiets verlengt én omdat het veiliger is. Doe je dit niet, dan tasten vuil, water en vooral pekel de metalen delen aan. En roest zorgt al snel voor mankementen. Zoals een remkabel die gaat roesten en breekt. Een nachtmerrie.

Gebruik koud water

Afspoelen gaat het beste met een spons en veel water. Gebruik hiervoor in pekeltijd koud water. In warm water lost pekel op en dringt het met het water nog dieper in de onderdelen. Voorkom dat er water in kabels terecht komt. Dit kan namelijk bevriezen.

Met een spons – en zelfs een tandenborstel voor de moeilijk bereikbare plekken – en sopje van afwasmiddel of autoshampoo reinig je daarna alle onderdelen iets grondiger. De ketting maak je het beste schoon met kettingreiniger. Laat dit eerst even inwerken en neem de ketting daarna af met een droge katoenen doek. Hierna smeer je de ketting in met kettingolie voor natte condities.

In de warmere delen van het jaar kun je een tuinslang gebruiken voor het afspoelen, maar gebruik nooit een hogedrukspuit. Hierdoor komt water in onderdelen waarin je geen water wilt hebben. Zoals de lagers van je versnellingsnaaf of trapas.

Likje vaseline

Check vervolgens je remkabels. Op roest en vocht. Haal ze het liefst even los. Zijn ze in goede conditie, droog ze dan en smeer de kabels in met kettingolie voor je ze weer monteert. Controleer tot slot of alle bewegende delen, van balhoofd tot trapas, nog steeds goed ingevet zijn. Doe dit ook bij bouten en moeren en geef ze indien nodig een extra likje vaseline. Doe dit ook op chromen delen. Die zijn ook gevoelig voor pekel.

Voor de elektrische fiets

Tot slot een extra opmerking voor bezitters van een elektrische fiets. Gebruik niet teveel water rond elektrische onderdelen, zoals accu en display. Maak ze sowieso extra goed droog na een schoonmaakbeurt.

Fietsenmaker

Spullen voor onderhoud zijn te koop bij fietsenmakers. Of gebruik de schoonmaakkit van de ANWB Bij de fietsenmaker kun je ook terecht voor onderhoud waar je zelf liever niet aan begint. 

Bron: ANWB

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.