Maak je fiets lenteklaar in 5 stappen

De lente staat voor de deur. Tijd voor een mooie fietstocht! 5 tips om je fiets na een lange winterslaap weer klaar te stomen voor het voorjaar.

1. Was het frame

Maak het frame goed schoon met een lauwwarm sopje van afwasmiddel of autoshampoo. Gebruik hiervoor een afwasborstel of spons. Voor de kleinere onderdelen is een oude tandenborstel erg handig. Gebruik in ieder geval geen schuursponsje! Door warm water te gebruiken lost hardnekkig vuil eerder op. Zorg daarna dat de fiets goed opdroogt en wrijf hem na met een droge doek.
Controleer het lakwerk van het frame, werk eventuele beschadigingen bij en wrijf de fiets in met speciale fietsolie, deze is vuilwerend en waterafstotend.

2. Smeer de ketting

Draai de ketting rond en druppel hem in met een speciale kettingreiniger. Laat de reiniger even inwerken en wrijf de ketting grondig schoon met een katoenen doek. Daarna kun je de ketting voorzien van kettingolie. Siliconen- of Teflonspray werkt ook, maar is op lange termijn minder effectief dan kettingolie. Voordat je gaat fietsen is het verstandig de ketting licht schoon te wrijven om spetteren te voorkomen.

3. Check de banden

Controleer het profiel van de banden. Een band met een grover profiel geeft meer grip. Verwijder steentjes uit het profiel en breng de banden op spanning. Kijk of er geen lucht uit de banden loopt, misschien zit er dan een lek in. Eventueel vuil verwijder je met een spons.

4. Poets chrome- en aluminium onderdelen

Tijd voor de finishing touch. Met een zachte doek kun je de chrome- en aluminium onderdelen van de fiets mooi schoonmaken en oppoetsen. Hiervoor zijn diverse producten in de handel. Wrijf de onderdelen vervolgens in met zuurvrije vaseline.

5. Controleer verlichting

De dagen worden langer, maar toch is goede verlichting onmisbaar. Controleer de werking van de dynamo en de voor- en achterverlichting. Vervang indien nodig de lampjes zelf of laat dit over aan de fietsspeciaalzaak. Bij batterijverlichting is het zaak de batterijen tijdig te vervangen om voldoende lichtopbrengst te garanderen.

Onderhoudsbeurt: ja of nee?

Ja. Na de winter is het verstandig om de fiets bij de vakman langs te brengen voor een servicebeurt. Hij kan de werking van de remmen en draaiende onderdelen als trappers, trapas, balhoofd en naven controleren en nalopen zodat de fiets weer compleet lenteklaar is.

Bron: ANWB

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.