Respect voor elkaar in het verkeer

Voer een fietsrijbewijs in

Het is een ratjetoe op het fietspad. Maar leg de schuld niet bij drukte of e-bikes, schrijft Maurits Westerbeek. Fietsers zijn gewoon verleerd zich aan de regels te houden.

Elke zomer breekt er een fietsersoorlog uit op de Nederlandse fietspaden. Racers en kalm-aan-fietsers botsen, letterlijk en figuurlijk. Ze hebben ieder hun eigen recreatiementaliteit en die zijn niet compatibel.

Veel 16 km/uur-fietsers hebben onderweg van alles te doen wat hun concentratie opeist. Naast elkaar fietsend gezellig met elkaar babbelen bijvoorbeeld, of misschien wel in gedachten een boodschappenlijstje samenstellen. Dat helpt niet bij goed op het verkeer letten, laat staan je hand uitsteken voor je afslaat. Zelfs niet als dat naar links is en zowel achterop- als tegemoetkomend verkeer gekruist moet worden.

Voor sommige snelle fietsers is de weg of het fietspad juist een hobbyracebaan, waarop andere verkeersdeelnemers vooral hinderlijke obstakels zijn (wat gezien het voorgaande inderdaad vaak de realiteit is). Die moeten omzeild worden, zonder te veel snelheid te verliezen. Zij letten juist bijzonder goed op om als Formule-1-coureurs zo strak mogelijk langs die obstakels te kunnen sturen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.