Tips: vergroot de actieradius!

Als elektrische fietser ben je natuurlijk altijd benieuwd naar de actieradius van een fiets. Deze vraag wordt ook vaak gesteld door de consument bij de aanschaf van een elektrische fiets. Sommige fabrikanten tonen zelfs kilometer aantallen die in de meest ideale rijomstandigheden nauwelijks haalbaar zijn door de gebruiker.

Nu is het natuurlijk moeilijk te zeggen wat de exacte actieradius is van een bepaald model omdat dit gewoonweg afhangt van bepaalde factoren. Hierbij kan je denken aan het gewicht van de fietser, de weersomstandigheden, de gebruikte wegen, het gebruik van de motor enzovoorts.

De meest gestelde vraag: Hoever kan ik eigenlijk rijden met één volgeladen accu?

Zoals hierboven al is aangegeven is dit moeilijk in te schatten omdat dit afhangt van heel veel factoren. Natuurlijk ligt dit aan het type accu maar er spelen veel meer factoren mee. Gebruik je de fiets bijvoorbeeld vaak in de stad of fiets je lange tochten waar je zelf flink meetrapt zodat je niet veel van de motor vraagt.

Dé TIPS: hoe vergroot ik de actieradius van mijn elektrische fiets

  • Gebruik de versnellingen van je fiets net zo als bij de auto. Schakel bijvoorbeeld bij een stoplicht of aan het begin van een heuvel/bergje naar een lichtere versnelling en schakel tijden de rit weer op.
  • Maak niet al teveel gebruik van de motor als dit niet nodig heeft, zet de trapondersteuning uit wanneer je uitgerust bent en fiets zo veel mogelijk zelf. Dit kan bijvoorbeeld als je de wind in de rug heeft dit scheelt behoorlijk in het aantal kilometers.
  • Het wegrijden vanuit stilstand vraagt een hoop energie. Wanneer het je nog lukt om vanuit stilstand zelf nog weg te fietsen doe dit dan zeker. Zet de trapondersteuning bij stilstand uit of kies voor de lichtste versnelling en de minste trapondersteuning.
  • Als je een lange tocht gaat maken neem dan altijd je oplader van de accu mee, er zijn door het gehele land tal van oplaadpunten voor de elektrische fiets. Terwijl je lekker op het terras zit wordt de accu opgeladen zodat je weer met een volgeladen accu verder kan fietsen.
  • Maak je lange fietstochten overweeg dan om een tweede accu aan te schaffen. Wij adviseren altijd om eerst te bekijken of dit noodzakelijk is, dit hoeft natuurlijk niet direct bij de aanschaf van een nieuwe elektrische fiets.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.