Fietshelmencampagne voor verminderen hoofdletsel bij kinderen

De Regionale Projectgroep Verkeerveiligheid Goeree-Overflakkee (RPVGO) is in samenwerking met CuraMare gestart met de fietshelmencampagne ‘Helden dragen Helmen’. Doel van deze campagne is het verminderen van het aantal fietsongevallen met hoofdletsel onder kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar.

Fietsongevallen komen regelmatig voor en vooral kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer. Hun gebrek aan ervaring, een kortere afstand tot de grond en het feit dat kinderen situaties anders inschatten, zorgen ervoor dat kinderen vaker op hun hoofd vallen. Per jaar belanden er ongeveer 26.000 kinderen in de leeftijd van nul tot achttien jaar na een fietsongeval op de spoedeisende hulp. Hiervan worden jaarlijks meer dan 2.000 kinderen opgenomen in het ziekenhuis. Bijna de helft van deze kinderen heeft ernstig hoofd- en/of hersenletsel. Hersenschade op jonge leeftijd kan het ontwikkelingsproces van de hersenen verstoren. Op de lange termijn kan dit zelfs problemen geven thuis, op school en op het werk.

Campagne ‘Helden dragen Helmen’

Om het aantal fietsongevallen met hoofdletsel onder kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar te verminderen, is de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Goeree-Overflakkee in samenwerking met CuraMare gestart met de campagne ‘Helden dragen Helmen’. Met deze campagne willen zij enerzijds de bewustwording van de gevaren op de fiets bij de ouders vergroten en anderzijds de kinderen enthousiast maken over het dragen van een helm tijdens het fietsen. Door het inzetten van verschillende activiteiten zoals verkeerseducatie, teken- en knutselwedstrijden, theatervoorstellingen en het fysiek uitreiken van fietshelmen, willen zij dit bereiken. De mascotte ‘Helmo de Helmenheld’ helpt hierbij.

NK Wielrennen

De campagne ‘Helden dragen Helmen’ is opgezet rondom het NK Wielrennen. Wethouder Marnix Trouwborst, portefeuillehouder Verkeer en Vervoer, ambassadeur verkeersveiligheid voor de regio Goeree-Overflakkee en fietsfanaat, zet zich onder meer in voor de veiligheid op de fiets en het beïnvloeden van gedrag op de fiets bij kinderen. “We hebben bewust voor dit moment gekozen. Het NK Wielrennen is een unieke gebeurtenis op Goeree-Overflakkee, waarbij professionele wielrenners laten zien dat echte helden ook helmen dragen. Een mooie gelegenheid om onze campagne kracht bij te zetten en ouders en kinderen in contact te brengen met ware helmenhelden”, aldus Marnix Trouwborst.

Bron: iGo.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.